Caracteristicile link-urilor dofollow, respectiv nofollow

12.04.2018
de catre Echipa Optimizare-SEO.net

Orice campanie SEO va implica si o actiune care culmineaza cu construirea unui profil de link-uri provenite de pe site-urile externe. Noi numim asta link building, o tehnica esentiala pentru orice campanie SEO, numarul de link-uri si calitatea acestora fiind aspectele fundamentale. Multi dintre voi au auzit de doi termeni extrem de populari in acest domeniu, dofollow, respectiv nofollow, nimic altceva decat atributele pe care un link le poseda. Nu stiti ce anume inseamna ca un link este dofollow sau nofollow? De acum nu mai este un secret, in randurile ce urmeaza explicandu-va de ce se opteaza pentru un link nofollow, de ce linkurile dofollow au o importanta mai mare in SEO cat si alte detalii utile unui webmaster.

Linkurile dofollow

Pentru a intelege exact care este realitatea despre aceste doua atribute, este nevoie sa facem o scurta introducere a obtinerii link-urilor in procesul de optimizare SEO. Inbound link-urile sunt link-uri primite de un site de pe o anumita pagina web, acestea ajutand site-ul cu pricina in campania SEO desfasurata. Comparand numarul de link-uri cu punctele acumulate de o echipa de baschet, este necesar ca un site sa receptioneze cat mai multe link-uri, cu cat numarul lor este mai mare, cu atat numarul punctelor din visterie este mai mare.

Nu cadeti in capcana cantitatii, in multe randuri calitatea primand, astfel ca este necesar sa se creeze o balanta in acest sens. Google, cel mai popular motor de cautare la ora actuala, detine un algoritm indeajuns de avansat incat sa monitorizeze toate aceste link-uri primite de un site, rezultatul fiind pozitionarea paginii respective cat mai sus in cautari. Activitatea unui motor de cautare ca Google este foarte elaborata, principiul de baza fiind ca fiecare link primit de o pagina este o referinta, astfel ca un numar ridicat de link-uri coincide cu mai multe referinte care rezulta o pozitionare fruntasa in functie de anumite cautari conexe.

De asemenea, un element de baza in optimizarea SEO este metricul Pagerank, Google calculandu-l in functie de numarul de link-uri primite. Devreme ce fiecare pagina poseda o valoare a Pagerank-ului cuprinsa intre 0 si 10, link-urile primite de site-ul vostru dintr-o pagina cat mai valoroasa vor transmite valoare paginii respective. Ce inseamna asta in SEO? Este simplu, fiecare site care beneficiaza de o campanie SEO va tinti obtinerea unor link-uri de calitate, link-uri din pagini cu Pagerank ridicat si autoritate buna. Aveti link-uri catre site-ul vostru pe pagini cu autoritate si Pagerank? O buna parte din valoarea pagerank-ului si a autoritatii se va transmite catre voi!

Ce este un link dofollow? Devreme ce ati inteles principiul de functionare al unui motor de cautare, care sunt aspectele importante ale unui link(autoritate si Pagerank) si ce ar trebui sa obtineti pentru ca optimizarea SEO realizata sa fie de calitate, este de la sine inteles ca v-ati raspuns singuri la aceasta intrebare! Concret, link-urile dofollow sunt link-uri care transmit autoritate si pagerank catre pagina tinta, numarul cat mai mare al lor favorizand obtinerea unor pozitii fruntase in motoarele de cautare.

Linkurile nofollow

Daca in urma cu ceva timp se miza doar pe link-uri dofollow, ultimele update-uri de algoritm au scos la iveala necesitatea unei balante in ceea ce priveste profilul de link-uri. Va doriti ca procesul SEO sa fie de calitate si pe termen lung sa nu fie afectat de algoritmi? In acest caz aveti nevoie si de link-uri nofollow, acestea fiind intocmai opusul link-urilor dofollow enuntate anterior. Ele nu transmit Pagerank, nu transmit autoritate insa sunt necesare pentru ca profilul de link-uri construit sa aiba stabilitate.

Cum arata un link nofollow? Teoreticc, link-urile sunt identice, indiferent ca discutam despre un link dofollow sau unul nofollow. Practic, daca va aventurati in vizionarea codului sursa al unei pagini, veti realiza ca link-urile nofollow sunt definite de o relatie dupa cum urmeaza:

<a href="http://www.optimizare-seo.net/" rel="nofollow">Ancora</a>

Atributul nofollow poate ca nu este vizibil atunci cand accesati un link dintr-o pagina insa el este fundamental pentru ca motoarele de cautare sa analizeze pagina si sa tina evidenta link-urilor.